Co-Engaged
Tussen organisaties

Co-Engaged: Wanneer u in de fase van verkenninng bent om te gaan samenwerken of u werkt als organisatie al samen met partners, maar ervaart dat deze samenwerking niet optimaal verloopt en kan worden verbeterd, dan ondersteunen wij u graag in dit proces. In de verkennende fase om tot een goed keuze (richting) te komen of om de huidige samenwerking te optimaliseren.

Grondvormen van samenwerken
Succesvolle samenwerking

Samenwerken over grenzen van organisaties

Steeds meer organisaties beseffen dat ze andere organisaties nodig hebben om goede resultaten te behalen. Vooral vanuit zorgorganisaties en het sociale domein wordt deze behoefte steeds groter. Zowel publieke als private organisaties staan voor de opgave om antwoorden te vinden op de groeiende kloof tussen stijgende vraag naar zorg, het tekort aan zorg- en ondersteuningsaanbod en de krapper wordende arbeidsmarkt. Maar in de praktijk blijkt samenwerken niet altijd eenvoudig. Werken aan een succesvolle samenwerkingsrelatie levert inrichtingsvraagstukken als: keuze voor gebieden en manieren van samenwerken, de selectie van samenwerkingspartners, het organiseren van het samenwerken en het managen van de samenwerkingsrelatie.


Professionalisering in samenwerken kan ontstaan door na te gaan welke samenwerkingsvorm het beste past bij het doel van de organisatie en vervolgens een grondvorm van samenwerken te bepalen. Maar ook als de samenwerking al is opgestart, kan het goed zijn met elkaar het gesprek aan te gaan over hoe iedere deelnemer in de samenwerking staat. Op basis van 3 theoretische concepten heb ik in 2019 samen met Nicolle van Groningen een instrument ontwikkeld in de vorm van een vragenlijst, die grondvormen van samenwerken inzichtelijk maakt. Deze vragenlijst is gebaseerd op het model van Kaats, van Kaveren & Opheij (2005), geïnspireerd op het model van Kaats en Opheij (2012) ‘Kansrijk Samenwerken' en de leermechanismen van Akkermans en Bakker (2011). Op basis van de uitkomsten in grafieken wordt inzichtelijk hoe de huidige situatie ervoor staat, kan het gesprek hierover plaatsvinden en kan vervolgens (verder) gebouwd worden aan succesvolle samenwerking. Dit instrument is ontwikkeld vanuit een vraag over samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven, maar is toepasbaar voor alle organisaties die wensen succesvol samen te werken.